Voorwoord.
Keramische glazuren zelf samenstellen is een spel met het maken van veel binaire reeksen waarin je 2 stoffen oplopend en aflopend met elkaar mengt om je keuze  te kunnen maken. In tegenstelling met het uitgaan van een standaard glazuurrecept, dat omgerekend wordt mbv de kennis, voortgebracht door prof. Dr. H. Seger.
De alkalische fritte is een non toxic uitgangsbasis geworden voor het maken van binaire reeksen zonder noodzakelijk gebruik van gifstoffen.
In dit leerboek staat de wegwijzer voor deze methode waarbij in een stap voor stap logisch glazuurstudie didactisch vanuit de basis tot een inzicht leidt.
Na 30 jaar keramist/docent te zijn geweest is dit mijn kapstok voor de glazuren geworden van waaruit ik alle specialisaties met speciale glazuren 
gaandeweg beter ben gaan begrijpen, maar zelf niet gekozen heb, om ze toe te passen in eigen werk of cursussen.
Voor mezelf ga ik er vanuit, nu  alles overwogen en met elkaar in verband gebracht te hebben dat ik, nu na mijn 30 jaar beroepspraktijk, ontdekt heb wat ik graag al op de kunstacademie had willen weten; ondanks de geweldige begeleiding in de glazuurstudie, destijds op de kunstacademie in s'-Hertogenbosch van glazuur specialisten  v.n.l adviseurs in de keramische industrie.
Met Ton heb ik voor mijn idee: een wegwijzer te gaan maken, contact opgenomen en hij heeft me dankbaar bijgedragen met de nieuwe non toxic kleurpigmenten, die hij voor de keramische industrie: Blythe Colors in Maastricht vlak voor zijn pensionering geļntroduceerd heeft.
Samen vormen de alkalische fritten en de non toxic kleurpigmenten, een prima basis voor een verantwoorde didactische uitleg voor het praktisch "glazuren".
Met de hoop uitsprekend, voor u, een duidelijk, eenvoudig, relatief goedkoop en niet giftig, praktisch spoor uitgezet te hebben, wens ik u veel genoegdoening met uw weg in de keramiek. De zienswijze is voortgekomen uit een combinatie van de glazuurtheorie; opgedaan op de kunstacademie en de geologie en bodemkunde; op de agrarische hogeschool.
Alkalische fritten zijn naar informatie bij de groothandels wereldwijd overal te verkrijgen in de aanwezige glazuur speciaalzaken of distributeurs.
Succes en veel plezier toegewenst. De recepten blijven geheim maar veiligheid certificaten worden op aanvraag vanuit de fabriek erbij geleverd.
 
Victor Benckhuijsen ing. Keramist:
Holland.

      

 

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd: © Galerie Victor Benckhuijsen. 2016.  k.v.k. nr.172484880000